Lars och Henrik

Lars Lundgren och Henrik Attefors startade Biner 2001. De stötte på varandra på ett konsultbolag i Göteborg redan i slutet av 90-talet där Lars Lundgren var affärsutvecklare och Henrik Attefors klev in som projektledare i företaget. Det fanns redan då ett driv hos båda och en vilja att utvecklas.

»När internetboomen slog till stängde företaget sitt kontor i Göteborg. Jag hade precis börjat med ett ganska stort projekt för Göteborgsposten och kände att; här finns både en kund som behöver hjälp, medarbetare som behöver arbete och ett spännande uppdrag. Kan vi inte få ihop något spännande av det här?« berättar Henrik.

Kunden visade sig vara mycket angelägen om att komma vidare med sitt projekt.

»Henrik berättade om uppdraget och vi såg direkt möjligheterna. Redan då drevs vi av affären och jag sade; då gör vi det! Det är ändå roligare att driva eget än att vara anställd... och hur svårt kan det vara?« säger Lars.

Henrik och Lars fick med sig några av sina tidigare kollegor och inom några veckor hade de startat det som idag är Biner. Under den här första tiden byggde vi färdiga IT-lösningar och hade egna utvecklare, men det skulle snart komma att förändras.

Efter bara några månader inträffade 9/11-attentaten. Marknaden närmast kollapsade och IT-bolag i hela världen gick på knäna.

»Marknaden förändrades drastiskt och vi behövde se över vår affärsmodell; vilka kompetenser tror vi behövs i framtiden? Vi visste också att IT-projekt ofta gick över tiden, levererade fel resultat och drog långt över budget. Som vanligt tänkte vi: det ska vi lösa!« säger Henrik.

Nyckeln till en lyckad digitalisering är att minska gapet mellan människor, verksamhet och IT.

»Vi jobbade på ett strukturerat sätt för att hitta en ny affärsmodell och bygga ett varumärke; vad ska vi stå för, vilka kärnvärden ska vi ha och hur vill vi uppfattas? Hur blir vi tydliga mot marknaden? Vi återkom ofta till vårt mål att koppla ihop verksamhet och IT… och det var här karbinhaken kom in,« säger Henrik.

Sedan dess har vi lånat vårt namn från engelskans carabiner.

»Karbinhaken är en bra metafor för det vi gör; den spännande resan på väg mot målet. Vi är duktiga på att snabbt validera kundbehov och säkerställa affärsnytta. Hur bygger man rätt produkt så fort som möjligt? Vi har blivit duktiga på att säkra upp IT-projekt med ett systematiskt trial-and-error-tänk,« säger Lars.

Egentligen har vi alltid jobbat agilt, men det blev mycket mer tydligt när begreppet slog igenom på marknaden och konceptualiserades för IT-branschen.

»Många tror att agilt bara handlar om mjukvaruutveckling; men det är så mycket mer. Det handlar om att tidigt stämma av affärsnyttan. Prova med en liten funktion och validera mot kund; vad tycker du om det här? Sedan kan man iterera lösningen efter kundens behov och utveckla den hur långt som helst,« säger Lars.

Vi har alltid varit kundfokuserade och utgått från marknadens behov.

»Vi har flera gånger förnyat oss själva, i gränssnittet mellan verksamhet och IT, för att bygga bra tjänster och produkter. Nya metoder, nya tekniker… För oss som säljer expertkompetens gäller det både veta vilka behov som finns och att hela tiden ligga några steg före; så vi kan påverka våra uppdragsgivare,« säger Henrik.

För Lars och Henrik räcker det inte med att bara serva kunderna med expertkonsulter.

»Vi gör grejer vid sidan av också, som ligger utanför konsultverksamheten, som vår utbildningsverksamhet och Biner Startup. Grundkonceptet är detsamma; att validera behov i lösningar. Den kompetensen kan vi nyttja som experter i stora bolag, i utbildningar eller genom att stötta startups. Det vi gör för de riktigt små företagen blir allt mer likt det vi gör för våra stora kunder,« säger Lars.

Som anställd är man i grunden alltid konsult, men man kan variera sitt arbete med att även vara lärare eller hjälpa en startup. Det är något som vi märker attraherar nya medarbetare, eftersom det skiljer ut oss från andra bolag.

»Våra konsulter är bäst i Göteborg och vi bygger mycket på expertkänslan och tillhörighet. Här har man respekt för sina kollegor, för vi vet att de också är de bästa i branschen. Det är kittet som binder ihop dem. Därför har vi många duktiga och erfarna konsulter, med bra inställning och rätt personlighet,« säger Lars.

Den främsta tillgång i alla företag är dess medarbetare.

»Som chefer har Lars och jag ett ganska lätt jobb, för vi har världens bästa medarbetare. De är framförallt kompetenta i sina roller, men alla våra konsulter är också ledare i sina uppdrag; de leder både förändringsarbete och andra människor. För oss handlar det om att stötta dem, så att de kan göra ett bra jobb, men också om att utmana,« säger Henrik.

Utmaningar är verkligen viktigt, eftersom medarbetarna hela tiden vill utmanas. utvecklas och lära sig mer. Man blir bara konsult på Biner om man vill göra skillnad ute hos kund – på riktigt.

»Allt börjar i rekryteringen; det är helt avgörande. Därefter gäller det att behålla personalen. För vår del är det en kombination av schyssta villkor, att skapa en identitet i Biner och att bygga ett team som håller ihop,« säger Lars.

Medarbetarna uppskattar också den snabbfotade organisationen.

»Det är en styrka att vi är ganska små, eftersom alla beslut fattas här på kontoret. Det blir inga avstämningar med ett moderbolag i Stockholm eller till och med utomlands. Det tar inte en månad att få ett svar från Paris. Det är helt annorlunda här; vi är små och agila i vårt sätt att jobba,« säger Lars.

Men hur ser framtiden ut för Biner?

»Vi börjar komma upp en bra storlek nu, där vi får dynamiska effekter och kan erbjuda våra medarbetare en större variation på uppdrag och olika branscher, verksamheter och organisationer. Vi känner att efterfrågan är hög och blir vi ytterligare lite större kommer det att ge ännu fler positiva effekter,« säger Henrik.