article

Hello World

Att starta en blogg känns ju riktigt 2020, eller hur? Oavsett hur rätt i tiden det är så är min agila blogg här! Att välja rubrik som Hello World känns också helt rätt!


Lite om mig:

Jesper heter jag och arbetar som Agil Coach och Product Owner på Biner. I mitt arbete gör jag i huvudsak två saker. Det ena är att coacha och eller agera PO i konsultuppdrag och det andra är att hålla utbildningar inom både agilt men även DevOps. Jag har jobbat agilt i olika roller sedan 2006 och jag inbillar mig att jag lärt mig ett och annat. Kanske så pass mycket att det är värt att dela med sig… ;)

Vad är bloggen om?

Jag avser att göra inlägg om reflektioner inom agilt arbetssätt jag gjort genom åren. Jag tänker också vara rätt personlig och ha min egen touch på bloggen. Exakt vad frekvensen på inlägg blir återstår att se. Just nu committar jag mig till "då och då".

Mitt första område: Släpp kontrollen!

Jag ska börja med en liten historia. För några år sedan var jag i ett uppdrag och hade en ledande roll med då 2-3 utvecklingsteam som hade börjat bygga på en rätt komplex produkt. Några dagar i veckan hade vi "code camp" där alla personer som arbetade med produkten satte sig i ett stort (riktigt stort) konferensrum och arbetade några timmar tillsammans.

Det hade varit roligt om man spelat in en "time lapse" under dessa timmar, då hade man sett att folk rörde sig runt febrilt i rummet och pratade med varandra, några stod och ritade på en tavla, andra satt för sig själva en stund. Ibland hände det till och med att vi lekte en stund. En dynamisk upplevelse helt klart.

Själv satt jag och betraktade detta från min plats vid bordet. Jag funderade på om jag visste vad de olika deltagarna gjorde. Svaret var att jag i mångt och mycket inte hade någon större koll. Jag hade en klar uppfattning om varför vi var där, lite mindre klar uppfattning om vad vi gjorde och väldigt lite koll på hur det faktiskt gjordes.

Jag hade därmed väldigt lite kontroll på arbetat som helhet. Den "agila magin" hade infunnit sig! Förutsättningarna för att göra arbetet fanns på plats, tid och utrymme att samarbeta och en vision för vad produkten ska göra fanns också.

Så nu var mitt jobb att hålla mig undan och låta andra personer göra jobbet. Det innebar även att jag släppte kontrollen i stort. Det var lite som att betrakta ett självspelande piano. Når du dit som agil ledare så har du kommit en bra bit! Det är självklart inte så att det saknas arbetsuppgifter, men från gång till annan flyter arbetet riktigt bra utan en ledares insats.

"Tricket" är alltså att släppa kontrollen och vara bekväm med det och känna tillit till de personer man samarbetar med. Men just att släppa kontrollen är kanske det svåraste för de personer som vill agera ledare i en agil miljö. Samtidigt är det förutsättningen för att till exempel utvecklingsteam skall kunna ta ansvar för både produkt och åtaganden. Dvs att en eller flera ledare faktiskt släppt kontrollen.

Det går alltså inte att både ha kakan och äta den. Det hade ju varit fiffigt men som bekant funkar inte det.

Så släpp kontrollen om du önskar ha ansvarstagande och självorganiserade team i din agila organisation.