article

Biner gör egen öl

Biner Beer i Hemsedal

När förslaget kring att göra en egen öl kom upp så kände vi direkt att det var ett kul projekt där vi samtidigt kunde engagera våra medarbetare men också få till en brandad produkt som vi med stolthet kan stå bakom, säger Henrik Attefors på Biner.


En egen öl är något som ligger i tiden och öl är ett intresse som många delar. I Göteborg finns fördelen att ha många mikrobryggerier som producerar öl i liten skala. Valet av producent föll på Vega Bryggeri på Ringön. På Vega brygger man öl enligt gamla traditioner i kombination med innovativa idéer och en nyfikenhet inför det nya.

En kväll i mars så besökte större delen av Biners medarbetare Vega Bryggeri. Vi fick en rundtur i bryggeriet, genomgång av både Lageröl, IPA och APA och Magnus på Vega lärde oss om smak och doft och de olika ölsorternas historia. Efter en härlig middag med fantastisk god mexikoinspirerad mat så landade vi i ett viktigt beslut - nämligen vilken öl som skulle bli Biners egen.

Biner Agile APA är en öl med en humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, grapefrukt, aprikos, honung, lime och ljust bröd.

Efter att ölsorten var bestämd så väntade några veckors bryggning av ölen hos Vega och under tiden koncentrerade vi oss på att skriva ihop en fyndig text med tema Agile.

Biner Agile APA lanserades precis lagom till vår Hemsedalresa och gjorde det möjligt för oss att njuta en kall Bineröl på vår After Ski.

Ölen finns endast i en begränsad upplaga och kanske får just du möjligheten att smaka den på något av våra event?

Three amigos met in a heartbeat retrospective. “The brew should be innovative” said the first amigo. “Developed with neither code smell nor antipatterns” the second amigo added. “We’ll test it well and thoroughly” the third amigo concluded. Through rapid iterations and exploratory testing, the amigos scrumbled together this agile ale. With an epic burndown of aromatic hops and continuous integration of fragrant fruit this beer is bound to disrupt.
Texten på Biner Agile APA-etiketten

Fakta från Systembolaget:

Amerikansk pale ale (förkortat APA) är ett överjäst öl som är mer aromatiskt och mjukare än de i den engelska pale ale-stilen. Främst beroende på att den amerikanska humlen som används är mer aromatisk och blommigare än engelsk. Amerikansk pale ale har ofta tydliga aromer av tropisk frukt, citrus och barrträd. Ölstilen uppstod på den amerikanska västkusten i början av 1980-talet i samband att hantverksbryggerierna blev allt mer populära. Idag är denna en av de absolut vanligaste ölstilarna hos nystartade bryggerier.

Öl, beer, agile